Over het project

Ongeveer 2100 personen ontvangen een bijstandsuitkering van de Regionalse Sociale Dienst (RSD) de Liemers. 700 van hen hebben een migratieachtergrond. Van de mensen met een migratieachtergrond zien we 2 groepen die duidelijk de aansluiting missen. Zowel de aansluiting met de arbeidsmarkt als de aansluiting met het onderwijs (voldoen niet aan het vereiste taalniveau) en het sociale leven in de Liemers (weinig eigen netwerk). We stellen vast dat mensen uit deze groepen er zelf niet goed in slagen om verder te komen. Het gaat om de groep mannen die in land van herkomst gewerkt hebben in de bouw of de landbouw. De tweede groep is een groep vrouwen die aangeeft affiniteit met de zorg te hebben. Het mooie is dat dit precies 2 sectoren zijn waarin in Nederland grote behoefte bestaat aan nieuwe medewerkers. Met dit project willen we vooral mensen uit deze 2 groepen verder helpen. LPZT is een programma van 12 weken dat erop is gericht om aansluiting te vinden bij het Liemerse (verenigings)leven, bij opleidingen en bij werkgevers. Het programma bestaat uit 2 groepstrainingen die parallel worden gegeven en een korte stage. Er is een groepstraining over leven en werken in Nederland en in de Liemers. De tweede groepstraining is een module vaktaal in combinatie met het halen van één of meer officiële vakinhoudelijke certificaten. De inhoud van deze module hangt af van de gekozen richting, de zorg of de techniek.

Heeft u een challenge?

”Heeft u een uitdagende challenge voor een groep studenten, laat het ons weten”

Doel & Resultaat

De eerste 21 projectdeelnemers hebben in 2021 hun projectdeelname afgerond. Vrijwel alle deelnemers hebben het officiële VCA-certificaat voor veilig werken gehaald. Zes deelnemers zijn betaald aan het werk. De overige deelnemers zitten op een vervolgplek met perspectief, zoals een opleiding, een werkervaringsplek of een re-integratietraject richting werk.
In september 2021 is een groep van 13 deelneemsters gestart richting de zorg. De module vaktaal zorg gecombineerd met het halen van officiële certificaten voor de zorg heeft een gespecialiseerde taalschool speciaal voor het project ontwikkeld.
https://onderwijsenarbeidsmarkt.gelderland.nl/projecten/2008418.aspx

“Ik ben trots op de Liemers. We hebben hier een ongelofelijk mooi gebied met heel veel potentie.”

Wethouder Nanne van Dellen van gemeente Zevenaar

“Hopelijk zien we de vlag op veel plekken in de Liemers terug.”

Liemerse Ambassadeur Pablo van Dick