Blog

Montferland vraagt boeren input voor nieuw beleid buitengebied

Montferland vraagt boeren input voor nieuw beleid buitengebied

De gemeente Montferland is gestart met een landbouwverkenning om het beleid voor het buitengebied te vernieuwen. In samenwerking met de Liemerse Ambassade wordt er meteen ook gekeken naar de Liemerse kansen voor de landbouw.

Vorig jaar organiseerde de Liemerse Ambassade samen met de Liemerse gemeenten, LTO Noord, LTO Liemers-Montferland, Rabobank, provincie Gelderland en Waterschap Rijn & IJssel een informatiebijeenkomst over landbouw in de Liemers. Een van de concrete stappen was het aanstellen van kwartiermaker Henk Jolink. Hij onderzoekt hoe de Liemerse landbouw klaargestoomd kan worden voor de toekomst.

De twee informatiebijeenkomsten die de afgelopen weken in Loil en Braamt zijn gehouden, passen in deze inventarisatie. De grote opkomst – ongeveer zestig belangstellenden per avond – bewijst dat het onderwerp leeft.

Nieuw omgevingsprogramma
“We gaan ons beleid voor het buitengebied herzien en bundelen in een nieuw omgevingsprogramma”, vertelt Jan Werkman, beleidsmedewerker bij de gemeente Montferland. “Voordat we daaraan beginnen, willen we weten hoe de agrarische sector er nu uitziet en hoe boeren kijken naar de toekomst?”

Tijdens de informatieavonden was de sfeer kritisch, maar positief, vertelt Jan Werkman: “Natuurlijk leeft de vraag of er echt iets met de input wordt gedaan. Maar uiteindelijk merkte je dat boeren graag willen meewerken aan een sterke agrarische sector.”

Centraal in de landbouwverkenning staat een enquête die agrariërs konden invullen. De antwoorden worden verwerkt door onderzoeksbureau Aveco de Bondt. De resultaten van de enquête worden gebruikt voor gemeentelijk beleid, maar vormen ook input voor een mogelijke regionale samenwerking tussen boeren in de Liemers.

De Liemerse Ambassade ondersteunt dit proces en is samen met de provincie Gelderland en de gemeente Montferland financier van dit traject. Ook wethouder Gerard Nijland van de gemeente Montferland ziet de landbouwverkenning als een belangrijke stap: “We willen de agrarische sector niet alleen horen, maar ook echt betrekken bij de ontwikkeling van ons buitengebied. Deze verkenning helpt ons om beleid te maken dat aansluit bij de praktijk.” Na verwerking van de enquête volgt er vóór de zomer een nieuwe bijeenkomst, waarin de resultaten met de agrariërs worden gedeeld. Daarna gaat de gemeente verder met het opstellen van het nieuwe omgevingsprogramma.