Blog

Marco Heezen wint award ‘Duurzaamste Ondernemer van De Liemers 2024’

Marco Heezen wint award ‘Duurzaamste Ondernemer van De Liemers 2024’

De brede lach ging niet meer van zijn gezicht. Marco Heezen van het Zevenaarse bedrijf Bioplasticshop is uitgeroepen tot Duurzaamste Ondernemer van De Liemers 2024. Hij nam de bijbehorende bokaal in ontvangst tijdens een feestelijke avond in Kunstwerk Het Musiater in Zevenaar.

De jury had drie ondernemers genomineerd: Jeroen ter Hoeven van De Vorm, Pablo en Linda van Dick-Hogerhorst van Eet-Lokaal en Marco Heezen van Bioplasticshop. Drie bedrijven die ieder op hun eigen manier duurzaamheid met hoofdletters schrijven. 
De prijs ging uiteindelijk naar Marco Heezen van Bioplastics, het bedrijf dat al vanaf 2015 werkt aan een milieu- en klimaatvriendelijk alternatief voor traditionele kunststofplaten, die uit de grondstof olie worden vervaardigd. Het biobased plaatmateriaal wordt juist gemaakt uit reststromen van bijvoorbeeld aardappelschillen, hout, mais en olifantsgras. “Ik ben in 2015 begonnen met de zoektocht naar een alternatief voor gewoon kunststof. Ik ben namelijk ook eigenaar van de Kunststofshop. We hebben veel tijd, geld en energie in de Bioplasticshop gestoken en na vijf jaar lukte het ons een bioplastic product te maken. Ons doel is om hier in de toekomst volledig mee verder te gaan.”
Inmiddels levert Bioplasticshop het duurzame materiaal aan tal van bedrijven, vooral in het buitenland. “In Nederland lopen we achter. Maar ook hier moeten we onze footprint verkleinen en worden er steeds meer eisen gesteld aan de manier van produceren.”
Marco Heezen ziet de duurzaamheidsprijs als een aanmoediging. “Ik ben er trots op. Je moet als ondernemer soms je nek uitsteken, duurzaam durven denken en vooral in actie komen. Begin daar mee waar jij als ondernemer invloed op hebt. Samen komen we er dan wel.”

Op de foto Marco Heezen als centraal middelpunt tussen de andere finalisten en de vakjury.
Foto Walter Verwaal, Fotic