Blog

‘Onderzoek moet duurzame toekomst Broek in beeld brengen’

‘Onderzoek moet duurzame toekomst Broek in beeld brengen’

In het Broek willen ze nu daadwerkelijk aan de slag, vertelt Joris Köning uit Zevenaar. Zeven boeren trekken de kar in de plannen die moeten leiden tot een duurzame toekomst voor de boeren in dit gebied. De boeren hebben bij de Liemerse Ambassade financiering gevraagd waarmee een landbouwvisie voor het Broek kan worden opgesteld. Het bestuur van de Liemerse Ambassade beslist hier op korte termijn over.
Joris Köning: “Vervolgens willen we Henk Jolink aanstellen als gebiedsmakelaar. Hij gaat een inventarisatie doen van enerzijds de gebiedsopgave vanuit de verschillende overheden, zoals de gemeenten, Provincie Gelderland, het Waterschap en de Europese Unie. Er komt daarnaast een onderzoek waarin de wensen en kansen van de boeren in het Broek worden geïnventariseerd. Dit gebeurt op vertrouwelijke basis. Deze resultaten worden over elkaar heen gelegd.”
Het Broek verwacht dat het resultaat een richting oplevert, waarmee ze hun eigen gebied verder kunnen ontwikkelen. “Er wordt soms geroepen dat veel boeren er mee willen stoppen, maar wij hebben hier juist een bovengemiddeld aantal jonge bedrijfsopvolgers. We kunnen elkaar in het Broek versterken. Wij verwachten dat dit uit het onderzoek komt, maar ook dat er een richting wordt aangegeven hoe we op duurzame wijze elkaar hier kunnen versterken. In onze ogen is het Broek uitermate geschikt om door te boeren. We lopen voorop en willen dat blijven doen.” 

Op de foto Joris Köning aan het woord tijdens de bijeenkomst in april. Met naast hem collegaboer Beli den Hartog.