Blog

Grote belangstelling voor LEADER-subsidie

Grote belangstelling voor LEADER-subsidie

Al negentien initiatieven hebben zich gemeld.

Maar liefst negentien projecten zijn er ingediend voor een subsidie uit het LEADER-fonds. Daarvan zijn twee projecten doorverwezen naar de Lokale Actie Groep (LAG). Daar mogen de plannen die door de eerste schifting komen worden gepitcht. Eén project heeft inmiddels toestemming gekregen om een concrete subsidievraag in te dienen.

Per 10 juni is de Europese subsidieregeling ‘LEADER de Liemers’ geopend. Inwoners en ondernemers met goede ideeën voor de leefbaarheid van het platteland, kunnen een bijdrage aanvragen voor de uitvoering van een project.

LEADER maakt deel uit van het Europese landbouwbeleid. De Liemers heeft totaal bijna 2 miljoen euro te besteden. In een Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) zijn verschillende programmalijnen benoemd waarmee de Liemers in het kader van LEADER aan de slag wil: sociale en economisch vitale kernen en dorpen, lokaal voedsel van een gezonde bodem met een goed verdienmodel, duurzame vrijetijdseconomie en toekomstbestendige bedrijvigheid. Het project Hart van Loil heeft de pitch goed doorlopen en gaat een subsidievraag indienen voor de verduurzaming van het nieuwe dorpshuis annex de multifunctionele accommodatie. Het andere project is geadviseerd eerst verbeteringen aan te brengen en wordt daarna opnieuw beoordeeld.

LEADER-coördinator Jolanda Kemna: “De belangstelling is groot. Voor de eerstvolgende vergadering staan vijf pitches gepland. De projecten raken tot nu toe drie van de vier speerpunten uit ons programma zoals sociale en vitale kernen, lokaal voedsel van een gezonde bodem en versterking van de vrijetijdseconomie.”
De komende periode wordt er nog meer ingezet op communicatie om ondernemers op te roepen project ideeën in te dienen rondom het thema ‘stimuleren van toekomstige bedrijvigheid’. “Belangrijk is wel dat zo’n ondernemersinitiatief in samenwerking met verschillende ondernemers wordt gedaan.”