Blog

Blog Henk Dekker: Liemerse Ambassade in het eerste jaar van zijn bestaan

Blog Henk Dekker: Liemerse Ambassade in het eerste jaar van zijn bestaan

Ongeveer twee jaar geleden hoorde ik voor de eerste keer over plannen om een Liemerse Ambassade op te richten. Een organisatie waarin alle vijf Liemerse gemeenten (Doesburg, Duiven, Montferland, Westervoort en Zevenaar), onderwijs en ondernemers in zouden participeren. Ook ik was in eerste instantie best sceptisch. 
De Liemers heeft namelijk al zoveel goede organisaties, waaronder De Liemers Helemaal Goed (DLHG), Groene Allianties de Liemers (GAdL) en Liemers++. Maar mijn gevoel veranderde snel. Er was namelijk behoefte aan meer samenhang en precies daarom is De Liemerse Ambassade opgericht. Als paraplu van waaruit projecten worden aangestuurd en bewaakt.
Mede dankzij Lindus kenden we al een Liemerse Economische Raad (LER). Deze is opgegaan in De Liemerse Ambassade, net als de daaraan gekoppelde Liemerse Economische Visie (LEV). De LEV kent vier speerpunten: Vrijetijdseconomie, Logistiek, Agro en Maakindustrie (VLAM), waarmee de Liemerse Ambassade met diverse projecten aan de slag is gegaan. Maar ook nieuwe projecten en thema’s zijn welkom! Zoals waterstof, een onderwerp dat we serieus hebben opgepakt. Natuurlijk kunnen we niet alles omarmen, omdat we daar menskracht voor te kort komen.
Helaas doen de gemeenten Doesburg en Montferland nog niet op alle onderdelen van de Liemerse Ambassade mee. Toch hopen we in de komende periode verder naar elkaar toe te groeien. 

Na een jaar Liemerse Ambassade kan ik zeggen dat veel projecten prima lopen of goed in de verf zijn gezet. Natuurlijk gaat niet alles goed, maar ik durf wel te stellen dat als we met deze organisatie op dezelfde voet doorgaan, we veel kunnen betekenen voor de inwoners en ondernemers in de Liemers. Daarom spreken ook liever niet over drie, maar over vier O’s: Overheid, Onderwijs, Ondernemers en Ons, dat zijn wij als inwoners van dit prachtige gebied.

Henk Dekker is secretaris van de Liemerse Ambassade