Blog

Groene Icoonprojecten: maak versteende omgeving groener

De provincie Gelderland start een nieuwe ronde van de Challenge Groene Icoonprojecten. Hiermee worden gemeenten, ondernemers en bewoners uitgedaagd om versteende plekken meer groen te geven. De Liemerse Ambassade onderschrijft dit initiatief.

Een groen icoonproject zorgt ervoor dat een versteende plek in stad of dorp groener wordt. In een groene omgeving ontstaat meer biodiversiteit. Een groen icoonproject zorgt voor meer variatie in plant- en diersoorten en vermindert hittestress en wateroverlast.
De ‘Challenge Groene Icoonprojecten’ is een subsidieregeling voor het maken van een ontwerp voor een groen icoonproject en het uitvoeren van dat ontwerp. Waarin mensen en ondernemers worden uitgedaagd hun woon- en werkomgeving groener te maken.
Iedereen kan de subsidie aanvragen mits er aan de voorwaarden is voldaan. Vanaf dit moment is het mogelijk een subsidieaanvraag voor het maken van een ontwerp in te dienen. De subsidie bedraagt 50% van de kosten voor het maken van een ontwerp (maximaal € 15.000 per ontwerp). Er is ruimte voor tenminste twintig ontwerpen. De provincie behandelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst.
In februari en maart 2023 is het vervolgens mogelijk om de gemaakte ontwerpen van ‘Groene Icoonprojecten’ ook daadwerkelijk in te dienen. Uit de ingezonden ontwerpen kiest een deskundige jury de negen beste inzendingen. Winnaars krijgen € 100.000 om hun icoonproject te realiseren.

Meer informatie via de link:
https://www.gelderland.nl/themas/natuur/biodiversiteit/challenge-groene-icoonprojecten