Blog

Statushouders aan het werk dankzij Liemers Perspectief in Zorg en Techniek

Statushouders aan het werk dankzij Liemers Perspectief in Zorg en Techniek

Een van de eerste projecten onder de Liemerse Ambassade werpt nu al zijn vruchten af. Twee van de tien statushouders die binnen het project ‘Liemers Perspectief in Zorg en Techniek’ worden bijgeschoold, hebben al een baan gevonden bij respectievelijk Vamo in Duiven en TNT in Eindhoven. Naar verwachting volgen er snel meer.
 
Projectleider Bart Colsen van RSD de Liemers is enthousiast. “Wij richten ons op statushouders die hun inburgering hebben afgerond, maar toch tussen wal en schip vallen. Zij krijgen een twaalf weken durend groepsprogramma voor de techniek of de zorg. Daarnaast krijgen alle deelnemers individuele coaching. De eerste ‘techniekgroep’ heeft een VCA veiligheidsopleiding gevolgd en is nu bijna klaar.”

Mede dankzij de Liemerse Ambassade kon het project aanspraak maken op een flinke subsidie van de Provincie Gelderland. Daarnaast steekt RSD de Liemers er geld in. Met als doel de deelnemers te helpen aan betaald werk, maar het kan ook een opleiding, werkstage of vrijwilligerswerk zijn. Het Liemerse bedrijfsleven omarmt het project. Zo stellen Kinkelder metal solutions en E-care de deuren openen om statushouders met techniek in aanraking te brengen. “En daar stopt het niet bij. We sturen ze ook op snuffelstage bij bedrijven die zijn aangesloten bij het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en alle deelnemers gaan op ontdekkingsreis door de Liemers, om alle facetten van het wonen en werken in deze regio te leren kennen. Verder brengen we ze in contact met sportverenigingen en welzijnsorganisaties zodat ze een netwerk op kunnen bouwen. Onze deelnemers hebben een enorme drive. We beginnen binnenkort met de tweede lichting van twaalf deelnemers.”