Blog

‘Vertrouwen dat Montferland met de Liemers blijft samenwerken’

‘Vertrouwen dat Montferland met de Liemers blijft samenwerken’

Het voornemen van de gemeente Montferland om zich los te maken van de Groene Metropoolregio en terug te keren naar de Regio Achterhoek heeft veel los gemaakt. Ook in de Liemers.

“Wij vinden het jammer dat Montferland haar koers heeft gewijzigd”, zegt directeur Jan Ummenthum van de Liemerse Ambassade. “Maar de gemeenteraad heeft vorige week ook aangegeven dat de samenwerking met de Liemerse Ambassade op alle thema’s verder moet worden geïntensiveerd. Daar zijn we natuurlijk wel heel blij mee. Daarom zijn we vol vertrouwen dat de Liemerse samenwerking mét Montferland niet verloren gaat en zelfs wordt uitgebreid. Daar liggen genoeg mogelijkheden voor omdat Montferland op dit moment nog niet is aangehaakt op alle thema’s. Als dat wel gebeurt, is dat goed voor regio de Liemers.”

Jan Ummenthum sprak de gemeenteraad van Montferland eerder deze maand nog toe. Hij benadrukte dat het gezamenlijk optreden van de Liemers in de Liemerse Ambassade de regio echt een stevige positie geeft. Wat ook blijkt uit de samenwerking met allerlei partners zoals de provincie Gelderland en ondernemersvereniging Lindus, waar veel bedrijven uit Montferland lid van zijn.

Jan Ummenthum: “Dankzij gezamenlijk optrekken in de Liemers is er veel mogelijk. Een paar voorbeelden: In 2022 kreeg de regio een woondeal toegewezen om de forse ambities op het gebied van wonen invulling te geven. Er ligt een aanvraag voor een regiodeal van € 40 miljoen euro voor de regio Arnhem Nijmegen op dit moment ter beoordeling in Den Haag. Daarnaast is de Liemerse Ambassade bezig met een aanvraag voor Europese landbouwgelden.”