Blog

38 procent statushouders project ‘Liemers Perspectief’ aan het werk

38 procent statushouders project ‘Liemers Perspectief’ aan het werk

Het was een van de eerste projecten onder de vlag van de Liemerse Ambassade. Inmiddels hebben bijna honderd statushouders het project ‘Liemers Perspectief in Zorg en Techniek (LPZT)’ doorlopen. Een deel daarvan heeft een baan gevonden, verricht vrijwilligerswerk of is bezig aan een reïntegratietraject.

Onlangs werd er een inventarisatie gemaakt waar alle deelnemers precies actief zijn, vertelt projectleider Bart Colsen van RSD de Liemers. “We zijn enthousiast over de grote aantallen statushouders die hebben deelgenomen. Van die groepen heeft inmiddels 38% van de deelnemers betaald werk gevonden en 51% zit op een vervolgtraject richting werk.”
Project ‘Liemers Perspectief in Zorg en Techniek’ richt zich op statushouders die hun inburgering hebben afgerond, maar toch tussen wal en schip vallen. Zij krijgen een twaalf weken durend groepsprogramma voor de techniek of de zorg. Mede dankzij de Liemerse Ambassade kon het project aanspraak maken op een subsidie van de Provincie Gelderland. Daarnaast steekt RSD de Liemers er geld in. Bart: “Ons doel is de deelnemers te helpen aan betaald werk, maar het kan ook een opleiding, werkstage of vrijwilligerswerk zijn.”
Farah Alsekka was een van de deelneemsters aan het LPZT. Zij kwam tien jaar geleden als vluchteling naar Nederland, volgde met succes het inburgeringsprogramma en ging als vrijwilliger aan de slag. “Ik was op verschillende plekken actief als vrijwilliger. Thuis was ik mantelzorger voor mijn moeder en schoonmoeder. De zorg sprak me aan. In 2021 mocht ik deelnemen aan het Project Liemers Perspectief in Zorg en Techniek. Daar heb ik veel praktische zaken geleerd, maar ook certificaten in de zorg gehaald. Ik was er heel blij mee.”
“En wij ook” zegt Mardy Dekker, activiteitenbegeleider en vrijwilligerscoördinator bij Lobede, een zorglocatie van Pleyade in Tolkamer. “Farah was hier al een enthousiaste vrijwilliger. Uiteindelijk heeft ze gesolliciteerd naar een baan en nu werkt ze hier vijftien uur in de week als teamgezel. Ze ondersteunt de zorg.”
Farah is blij met de kans die ze heeft gekregen. “En dat heb ik te danken aan het project Liemers Perspectief in Zorg en Techniek. Daar heb ik de basisvaardigheden en zorgcertificaten gehaald. Ik heb mijn zus en enkele buurvrouwen er nu ook naar verwezen!”

Op de foto Farah met mevrouw De Groot-Van Suijdam.