Blog

Alle hens aan dek in het Liemerse technieklokaal Techno-Plaza

Alle hens aan dek in het Liemerse technieklokaal Techno-Plaza

Vanuit de nieuwe Liemerse Economische Visie (LEV) die recent is vastgesteld, wordt er extra aandacht gevraagd voor techniekonderwijs. Techno-Plaza is een voorbeeld hoe het ook kan. Dagelijks bezoeken leerlingen van Liemerse basisscholen het technieklokaal om op een leuke maar ook leerzame manier in aanraking te komen met techniek en wetenschap.

Joost Grol is coördinator van Techno-Plaza. Hij onderstreept het belang van techniekonderwijs. “Techniek en technologie worden steeds belangrijker in de samenleving”, vertelt Joost. “Elk jaar komen er in Nederland tienduizenden banen in de techniek bij en deze vraag neemt alleen maar toe. Het is alle hens aan dek om meer jongeren voor een technische loopbaan te interesseren. Om dat te bereiken kun je kinderen niet vroeg genoeg met wetenschap en technologie laten kennismaken. Techno-Plaza helpt daarbij.”

Techno-Plaza is te vinden in het Liemers College, locatie Zonegge. Hier komen dagelijks leerlingen naar toe uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. “Elk schooljaar ontvangen wij zo’n 6.000 leerlingen. Wetenschap en techniek begint bij verwondering: waarom is de wereld zoals zij is? Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen ontdekken en onderzoeken. Samen met het regionale bedrijfsleven ontwikkelen we jaarlijks nieuwe opdrachten op het gebied van techniek in de breedste zin van het woord. De leerlingen bereiden de lessen op school voor en gaan in het lokaal zelf aan de slag. Ze maken een tas, een film, bouwen een auto die echt rijdt of solderen hun eigen electrospel. Dat kan dankzij al die bedrijven die ons ondersteunen.”
Bedrijven die ook mee willen helpen of denken kunnen zich melden via: info@techno-plaza.nl.

Foto: Sjoerd Geurts