Blog

Freddy Heinzel: ‘Grensregio verder ontwikkelen als één gebied’

Freddy Heinzel: ‘Grensregio verder ontwikkelen als één gebied’

Hij is vanaf 2010 honorair consul in Duitsland. Freddy Heinzel valt rechtstreeks onder de Nederlandse ambassadeur. Vanuit zijn consulaat in het Duitse Kleve, zet hij de BV Nederland op de Duitse kaart. Daarnaast maakt hij zich sterk voor de grensoverschrijdende economie.

Enkele weken geleden was Freddy Heinzel gastheer voor de Raad van Advies van de Liemerse Ambassade. Hij ontving de Nederlandse gasten in de Emmerichse haven. “De Nederlandse en Duitse economie zijn in het grensgebied onafscheidelijk met elkaar verbonden. We werken in de regio nauw samen. De Liemers en gebied Niederrhein grenzen aan elkaar en kunnen nog meer samen doen. Dat heb ik de gasten van de Liemerse Ambassade ook verteld. Ik heb ze bewust in de haven uitgenodigd. Ik wilde niet alleen een presentatie doen, maar ook echt iets laten zien. Visualiseren wat hier gebeurt. Van de Emmerichse haven maken al veel Nederlandse bedrijven gebruik. Samen staan we sterker. We kunnen een meerwaarde voor elkaar zijn.”

Heinzel is van mening dat de band in het grensgebied nog inniger kan worden. “Vanuit Düsseldorf wordt Emmerich zo’n beetje als het einde van Duitsland beschouwd. Emmerich mag de haven en het industriegebied van de deelstaat Niederrhein ook niet uitbreiden. Maar feitelijk is deze regio het begin van een nieuw economisch gebied. Net over de grens in de Liemers gebeurt veel. Kijk naar de groei van de bedrijventerreinen in Montferland. Wij moeten samen in Den Haag en Düsseldorf aandacht vragen voor onze grensregio. Die moeten we ontwikkelen als één gebied. Bijvoorbeeld waar het gaat om het thema logistiek. Door samen te werken kunnen we de grensregio sterker maken.”