Blog

Nieuwe maatregel tegen drugshandel op straat

Nieuwe maatregel tegen drugshandel op straat

De burgemeester van Duiven gaat het dealen van drugs op straat bestuurlijk aanpakken door de inzet van artikel 2:74 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Wanneer iemand zich schuldig maakt aan het dealen van drugs op straat legt burgemeester Hieltjes een last onder dwangsom op. Met deze maatregel wil hij het straatdealen ontmoedigen en de daders afschrikken om opnieuw in de fout te gaan.

Burgemeester Hieltjes: “Drugshandel op straat geeft veel inwoners een gevoel van onveiligheid. Dat heb ik bijvoorbeeld in januari nog van mensen gehoord tijdens de raadsbijeenkomst op het Eilandplein over jeugdoverlast. Met deze nieuwe maatregel gaan we actief bijdragen aan het tegengaan van drugs dealen op straat”.

De maatregel van de gemeente komt bovenop de strafrechtelijke vervolging door politie en justitie. De dwangsom bedraagt € 5.000,- voor handel in softdrugs of € 7.500,- voor handel in harddrugs. De dwangsom moet worden betaald na een tweede overtreding voor drugshandel.

De laatste jaren zien de politiemensen van het basisteam Rivierenland Oost een toename van straatdealers in Duiven, Westervoort en Zevenaar. De politie heeft afgelopen jaar 72 dealers aangehouden in het gebied van het basisteam, maar het strafrecht schrikt hen onvoldoende af. Met deze maatregel worden de daders ook financieel geraakt. De drie Liemerse burgemeesters besloten tot een bestuurlijke actie tegen straatdealen, omdat dit groeiende probleem de veiligheid in de gemeenten aantast.