Blog

Soil Valley zet zich in voor een gezondere bodem

Soil Valley zet zich in voor een gezondere bodem

Het samenwerkingsverband Soil Valley krijgt steeds nadrukkelijker vorm. Na twee jaar proefdraaien, wordt er op dit moment gewerkt aan een businessplan en is er een stichting in oprichting. Soil Valley is een project dat valt onder de vlag van de Liemerse Ambassade.

Bij Soil Valley draait alles om de verbetering van het bodem- en watersysteem. “Veel bodems in Nederland zijn uitgeput”, vertelt Franske van Duuren, die als kwartiermaker is verbonden aan Soil Valley. “Wij helpen de boeren de bodem  te verbeteren. Zodat de planten die er op groeien een hogere voedingswaarde krijgen, er straks geen kunstmest meer nodig is, maar dat er een hogere opbrengst haalbaar blijft.” 
Soil Valley heeft haar standplaats op de locatie van InnoFields in Giesbeek. “InnoFields is de plek waarin partijen samen zoeken naar oplossingen voor duurzame uitdagingen. Veel partijen werken in Soil Valley samen: bedrijven, universiteiten, hogescholen, mbo’s, agrarische ondernemers, gemeenten en instellingen. We werken samen, experimenteren, doen veldonderzoeken, richten een kennisdatabank in en pakken projecten op. Alles komt voorbij. Allemaal met als doel de bodem gezonder te maken.”

De projecten worden niet alleen in Giesbeek uitgevoerd, maar ook op locatie. Internationaal wordt er inmiddels al samengewerkt met drie andere Europese Soil Living Labs, in Portugal, Italië en Litouwen.
Franske van Duuren: “Samen kom je verder, samen bereik je meer. Het is de bedoeling dat we de komende jaren grote stappen zetten. We hebben de ambitie om samen een innovatief Soil Valley Ecosysteem op te zetten, met als ultieme doel dat het bodem- en watersysteem aanzienlijk verbetert.”